Selim ATAŞ
TÜRKLER VE TÜRK DEVLETLERİ: GÖKTÜRKLER 2

                İstemi Kağan yeni elçiler yolladı. Onlar da İranlılar tarafından zehirlenince, dostluk bozulmuş oldu. İran, Çin ile anlaşarak doğuda Türklerin başına bir gaile açmak istedi. Buna karşı Türkler de Bizans ile anlaşarak, İran’ı batıda güç duruma sokma yolunu tercih ettiler.
tasarım59 reklam paketi
                Bizans her ne kadar böyle bir ittifakın değerini anlamadı ise de elçiler yollayarak durumu idare etmeye çalıştılar. Ve İran’a karşı sefer hazırlıklarına girişen İstemi Kağan, gönderilen Bizans heyetini yanına alarak kuvvetini göstermek istedi. İran, üzerine yürüyen Türk ordusunu görünce durumun vahametini kavrayarak derhal anlaşmaya vardı. Doğuda Çinliler de Türklerle başa çıkacak kuvvette değildi.
                İstemi Kağan’ın yaklaşık 25 yıl süren iktidarı (553 ile 576 yılları), Göktürkler’in altın çağı olmuştu. Bu devirde Türk İmparatorluğu’nun sınırı doğuda Kore’ye, batıda ise İdil boylarına kadar uzanmıştı. Böylesine geniş bir memleketin iki Kağan’la idaresi artık mümkün olmadığından; Kuzey Kafkasya ile Ural Dağları arasında üçüncü bir Kağanlık olan ‘Hazar Kağanlığı’ kuruldu.
                Hazarlar, eski Hunlar’la birlikte bu bölgeye yerleşmiş bir Türk topluluğu idi. Yeni Kağanlığın başına Göktürk Eçine Hanedanı’ndan bir Kağan getirildi.
                DOĞU KAĞANLIĞI’NIN YIKILIŞI
                Dördüncü büyük Kağan İşbara, 581 ile 587 yıllarına arasında Eçine Hanedanı içindeki bazı huzursuzlukları gidermek maksadıyla birkaç Prense daha Kağan ve Han unvanlarını vererek; onları memleketin bazı kısımlarını idareye memur etmişti. Bu idari bölünmeyi fırsat bilen Çinliler, Türkler arasına düşmanlık sokarak kuvvetle yenemedikleri Türkleri içten yıkmak istediler. Bozgunculuk gayretleri 582 ve 583. yıllarda meyvelerini verdi ve iç savaş başladı.
                Fakat birlik yine de 603 yılına kadar korunabildi. O yıl Büyük Kağan Bilge Tardu tahtını kaybedince, üç Kağanlığın bağları da gevşedi. 630 yılına kadar birbiri ardınca gelen dört Doğu Kağanı’na eşlik eden Çin asıllı Prenses için felaket oldu.
                Devletin en kuvvetli Türk birliklerinden olan Sir Tarduşlar ve Dokuz Oğuzlar, memleketin kuzey ve ortalarını işgal ederek paylaştılar. Çin sınırına doğru kaçan Kara Kağan, 630’da Çinlilere esir düştü.
                DEVAM EDECEK…


Yayınlanma Tarihi : 17/12/2024 00:55
Okunma Sayısı : 92

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar