Uyuşturucu Roman mahallesinin kaderi değildir!

            Muratlı Genç Romanlar Derneği tarafından organize edilen ‘Uyuşturucu maddeye farkındalık’ programı, bir ilk olarak hafızalara kazındı.



            Mahalle kahvehanesindeki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın sunuculuğunu Günay Kunduz üstlendi. İlk olarak kürsüye çağrılan Muratlı Genç Romanlar Derneği Kurucu Başkanı Çağlar Yeltekin, davete rağmen programa katılmayan bazı protokol üyelerine sitem etti.



            Çağlar Yeltekin konuşmasında; “Uyuşturucu bizim mahallemizin ve Roman toplumunun temel sorunlarından bir tanesidir. Bu sorunu aşabilmek için bu tür programları yapmalı, yapanlara destek olunmalıdır. Özellikle emniyetimizin uyuşturucu programında bizlere destek olmaları gerekmektedir. Biz görüyoruz burada arkadaşlarımızı. Bizim arkadaşlarımız bunlar; tanıdığımız, bildiğimiz kimseler. Uyuşturucu içince görüyoruz ki hali içler acısı. Ayık iken çok iyi insanlar olmalarına rağmen, içince kötü durumda oluyorlar. Bunu herkes biliyor. Ben bu konuyla ilgili olarak emniyetimizden, kaymakamımızdan, belediye başkanımızdan ve tüm ilgili kurumlardan çok büyük destek bekliyoruz. Bu sadece Roman toplumunun kullandığı bir madde değil. Ama şuanda Roman toplumu bunun % 30 ila % 40’ını kullanıyor. Neden? Roman toplumu bu illete itiliyor. İşsizliği, yoksulluğundan dolayı gidiyor adam, kafam iyi olsun da sorunlarımı unutayım diye içiyor. Bu olmaması gerekiyor. Fakirliğini her zaman ayık kafa ile kendi kendine soru sorarak nedenlerini bulacaksın. Muhasebesini yapacaksın. Bu arkadaşlardan ricam, bu maddeden uzaklaşalım. Hep beraber ne gerekiyorsa yapalım. Tüm toplum, tüm mahalle olarak yapalım. O içen arkadaşlar bizim arkadaşlarımız. Göz ardı etmeyelim, duyarlı davranalım” diye konuştu.



            Geçtiğimiz hafta derneğin başına geçen Genç Romanların Başkanı Sebahattin Tarakçı ise, “Uyuşturucu asla Roman mahallesinin kaderi değildir! Biz artık bu uyuşturucu illetinden çocuklarımızı ve gençlerimizi kurtarmak istiyoruz. Uyuşturucuyu mahallemizde görmek istemiyoruz. Bunu bitirmek adına sonuna kadar mücadeleye hazırız. Uyuşturucu pisliğinin son bulması adına elimizden geleni yapacağız. Bu konuda tek arzumuz, devletimizin bu mücadelemizde bizi yalnız bırakmamasıdır. Değerli misafirler; uyuşturucunun en büyük dostu işsizlik ve yoksulluktur. Mahallemizdeki işsizlik ve yoksulluğun asgariye indirilmesi lazım. Çünkü işi olan birinin uyuşturucu ile işi olmaz. Roman çocuklarının yüzde 50-60’ı madde bağımlılığına bulaşmış durumda. Ne devlet, ne kamu kurumları, ne ilgili kurumlar hiçbir şekilde bu mahallede çalışma yapmıyor. Romanların kaderi uyuşturucu değildir. Uyuşturucu çözüm de değildir. Gençlerimiz ölmesin. Her gün çocuklarımız madde bağımlılığına, satıcılığına bulaştırılıyor bir şekilde. Bunu devletin önlemesi lazım. Omuz omuza uyuşturucu belasını yeneceğiz. Sadece emniyet tedbirleri olarak demiyorum; biraz da sosyal projeler yapılsın. Bizim çocuklarımız meslek öğrensin mesela. Bizim çocuklarımızın okuması için devlet olanak sağlasın, devlet yeni politikalar geliştirsin. Romanlar da bu ülkenin çocuklarıdır. Hükümeti, devleti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı ve İş-Kur’u göreve davet ediyorum. Madde bağımlılığını el ele önleyelim. Ayrıca şu konuya da değinmek isterim ki; uyuşturucu maddenin sadece Romanlar tarafından kullanıldığı gibi bir imaj oluşturuluyor. Bu yanlıştır. Uyuşturucu aslında tüm Türkiye’nin kanayan yarasıdır. Uyuşturucu batağına saplanan başta Roman gençleri olmak üzere tüm gençlerin rehabilitasyonu için uğraşmalıyız. Bizim mahallemiz sahipsiz şu an. Bizim Roman evladımız sabah kalktığında ne yiyeceğini düşünüyor. Elektrik kesik, su kesik. O yüzden madde bağımlılığına çabuk bulaştırılıyor. Muhtaçlık psikolojisinden faydalanarak, Roman vatandaşlarımızı uyuşturucuya sürüklüyorlar. Çok endişeliyiz, hep birlikte çocuklarımızı kurtaralım!” ifadelerine yer verdi.



            Daha önce Genç Romanlar Derneği’ne tepki göstererek; derneklere ve dernekçiliğe karşı olduğunu vurgulayan Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe de programa katılarak bir konuşma yaptı.



            Konuşmaların arkasından Muratlı Toplum Sağlığı Merkezi adına Dr. Soner Gündür bir sunum yaptı. Slayt eşliğinde uyuşturucu maddenin zararları ve kurtulma yöntemlerini aktaran Soner Gündür, katılan vatandaşlara önemli bilgiler verdi.



            Programın son bölümünde ise Kahverengi Cafe’de yemek tertip edildi. Dernek Yöneticileri ve vatandaşlar yemekte bir araya gelerek çektirdikleri hatıra fotoğrafları ile etkinliği tamamladı.





Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar