Taş ocağına ret!

            Muratlı’nın Çevrimkaya Mahallesi’ne taş ocağı kurmak isteyen firma tarafından yapılan itiraz üzerine sit koruması kaldırılan Çevrimkaya, yeniden gündem oldu.



            Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engin Beksaç’ın hazırladığı ‘Kale değil, kayalık’ raporuna karşın Tekirdağ İdare Mahkemesi, Helenistik döneme ait bir kale olduğunu tespit ettiği mevkii için ‘Kültür varlığıdır’ dedi. Bölge yeniden korumaya kavuştu.
            Mahkeme tescilledi!
            Muratlı’da 2001 yılında tescillenen Helenistik dönem yapılarından Çevrimkaya Kalesi’nin tarihi eser statüsü, yakınında çalışan taş ocağı şirketinin müracaatı ve Ankara’da bürokratların devreye girmesiyle kaldırılmıştı.
            Buna tepki gösteren eski Tekirdağ Müze Müdürü Mehmet Akif Işın ve bazı profesörlerin çabaları sonuç verdi. ‘Eğer orası kale değilse tüm emekliliğimi yakarım’ diyen eski Müdür Mehmet Akif Işın haklı çıktı ve mahkeme de verdiği kararıyla tarihi eser olduğunu tescilledi.



            M.Ö. 320-145 arasına ait!
            Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun da 1. derece arkeolojik sit ilan ettiği alanda, daha önce tespit yapılarak; M.Ö. 320-145 tarihleri arasında yani Helenistik döneme ait kalenin olduğu ortaya çıkmıştı.
            Yüzler güldü!
            Eski Tekirdağ Müze Müdürü ve aynı zamanda Tekirdağ Kültürel ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkanı olan Mehmet Akif Işın tarafından dernek adına Tekirdağ İdare Mahkemesi’nde açılan dava olumlu sonuç verince yüzler güldü.



            Tespiti hatırlattı!
            ‘Kaçak kazı ve maden arama tehlikesi’ vurgusuyla Çevrimkaya Kalesi’nin birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildiğini, 02.11.2001 tarih 7035 sayılı kararıyla da tescillendiğini aktaran Mehmet Akif Işın, müze fotoğraflarıyla birlikte ‘Trakya’da Helenistik döneme ait nadir kalelerden biridir’ tespitini hatırlattı.
            Nihai kararı istinaf verecek!
            Mahkeme kararının taraflara tebliğinden sonra bir açıklama yapan T.Ü.’den Prof. Dr. Engin Beksaç ise, söz konusu yerde kale olmadığının hem bilirkişi, hem de mahkeme kararıyla teyit edildiğini, yine iddia edilen çanak ve çömlek parçalarının da alanda bulunmadığının sabit olduğunu ifade etti.
            Bilirkişinin alanda bir Orta Çağ yapısının temellerini bulduğunu belirten Beksaç, kararın İstinaf Mahkemesi’ne götürüleceğini de söyledi.



Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar