İLÇEMİZDE tarım konferansı gerçekleştirildi.
Muratlı Ziraat Odası ve Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği'nin ortaklaşa organize ettiği seminere Panel Başkanı Prof. Dr. Selçuk Arın, Prof Dr. Fadul Önemli ve Prof Dr. Bahattin Akdemir katıldılar.
1923'te kara saban ile tarım yaparken, 1930'lu yıllarda Ulu Önder Atatürk önderliğinde tarımda büyük gelişmeler olduğunu anlatan Muratlı Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı İbrahim Özyurt; "1930'lu yıllarda pamuk ve şeker fabrikaları ile sanayi ve tarımda büyük ilerleme kat ettik. 1950'de Amerika marşal yardımı ile tarımı daha da ilerlettik. 1970'den sonra kooperatifler sayesinde yine tarımda ilerlemeler oldu. 1990 yılını geçerken çiftçiler traktörlerini aldılar ve ekipmanlarını tamamladılar. Fakat 1990 yılından sonra teknoloji ile beraber tarımda sıkıntılar da arttı. Mahsullerde sorunlar çoğaldı" şeklinde konuştu.
1990'dan sonra Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği'ni kurduklarını dile getiren Özyurt, Önder Çiftçi Derneği ve Ziraat Odası gibi benzer kurumların tarımdaki sorunlara karşı mücadele verdiğini söyledi.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu'nun tarım müzesi kurmak istediğini duyuran Özyurt; "Eskiden babalarımızın, dedelerimizin kullandığı tarım aletlerini sergileyecekler. Elinde olan varsa tarım müzesinde sergilenmek üzere verebilir" diye konuştu.
Küresel ısınma, kuraklık ve yanlış teknolojinin kullanımından dolayı ürünün para etmediğini ve çiftçilerin zarar ettiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Ender Borucu ise, "Dünyanın en pahalı gübre ve mazotunu kullanıyoruz. Biz sadece alın teri ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Tüm zorluklara rağmen verimde Almanya, Fransa gibi ülkelerden ilerdeyiz" dedi. Sözlerine devam eden Borucu, "Yeni hizmet binamızın faaliyete girmesiyle bir katı seminer odası yaparak çiftçilerimizi belirli aralıklarla bilgilendireceğiz" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Bahattin Akdemir, hassas tarım aletleri konusunda sunumunu yaparak ilaçlama, gübreleme, ekim ve hasat makinelerine takılan uydu kontrollü hassas cihazlar ile ilaç, gübre vb girdilerde tasarruf sağlanabileceğini bildirdi.
Uydudan çekilen fotoğraflar, arazilerde ekilen ürünlerin gelişim evrelerini anlatan Prof. Dr. Selçuk Albut, çiftçi kayıt sisteminde ürün yelpazesi konularını işledi.
Ayçiçeğinde tohum seçimi, toprak hazırlığı, sulama, verim artışı, verim düşüklüğü nedenlerini sıralayan Prof. Dr. Fadul Önemli ise panele katılan çiftçilere teşekkür etti. E. BAŞTUHAN