Malum firma yine çiftçiyi duman etti


 

            Geçen yıl kanola tarlalarında yaşanan sorunun bir benzeri bu sene de ayçiçeği tarlalarında yaşanıyor. Geçen yılki o tohum firması, bu sene de çiftçiyi mağdur etti.



            Muratlı’ya bağlı Yeşilsırt Mahallesi çiftçisi çareyi ayçiçeği tarlalarını bozmakta buldu. Mağduriyetini dile getiren çiftçilerden Muratlı Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı Yöneticisi Mehmet Kuş; “Malum firmanın üretimini ektik. İlaçlı dediler bunlar bize. İlaç attık üzerine, ayçiçekler söndü. İster at ister atma. Yapacak bir şey yok, zararımız büyük. Firma yetkilileri geçen yıl olduğu gibi yine kaçtılar” ifadelerini kullandı.



            Bahse konu tarlaları inceleyerek konuya ilişkin bir açıklama yapan Muratlı Ziraat Odası Başkanı Ender Borucu ise; “Zorumuza giden karşımızda muhatap bulamıyoruz. Gönderiyorlar bize satış elemanlarını, yeterince bilgilendiremiyorlar bizi. Müdürleri, üst yetkilileri gelsin; aydınlatsınlar bizi. Bu sadece bizde değil, tüm Trakya’da var. Ekilen arazilerin yer yer %70’inde, yer yer %80’inde zarar var. Görünen %50 gibi ama ölecekler var içinde, gördüğünüz gibi %80’i gidik. Bayağı yer bozulacak böyle. Muhatap istiyoruz karşımızda” diye konuştu.



            Çoğunun mağdur olduğu gözlenen çiftçiler; “Çiçekler ilaç attıktan sonra düzelmeyi beklerken kuruma yaptı. Bu oran %50-60-70-80 ve hatta %90’lara kadar çıkıyor. Tohum satan şirkete ulaşmak istiyoruz fakat ürünlerinin arkasında durmuyorlar. Bize gönderilen bir satış elemanı var. O da geçiştiren cevaplar veriyor. Biz bölge çiftçileri olarak zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Mağduriyetimizi dilekçe ile kaymakamlığa da bildirdik. Bu işin arkasını sonuna kadar arayacağız. Bu durum sadece bizim köyde değil, tüm ilçede, ilimizde ve hatta bölge çapında var. Bu firma geçen yıl yaşanan kanola tohumu olayında da ürünlerine sahip çıkmadı. Bu yıl yine benzeri bir vaka oldu. Yine sahip çıkmıyorlar” ifadelerine yer verdi.



            Olayı değerlendiren uzmanlar ise, “İmi grubu ayçiçeği çeşidine ‘IMAZAMOX’ etken maddeli ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu tip herbisitler ayçiçeğine herhangi bir zarar vermemelidir” şeklinde görüş belirtti.



            Çiftçilerin şuana kadar %30’unun ilaç attığını vurgulayan Muratlı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Muzaffer Borucu ise, “Çiftçimizin %70’i henüz ilaç atmadı. Onları uyarıyoruz atmayın diye. Şirketten acil bir açıklama bekliyoruz” dedi.

Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar