Lavanta cenneti olmaya aday

Lavanta cenneti olmaya aday
                Son dönemlerde artan girdi maliyetlerinden yakınan Muratlı çiftçisi için ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki’ üretiminin kurtuluş olacağını söyleyen Trakya Herbal işletmesi sahipleri Orman Mühendisi Şenol Büyükişcan, Ziraat Mühendisi Talip Çorbacı ve Ertuğ Görkem Varol, yağlık ve çiçeklik lavantanın aranan alternatif ürün olduğunu ifade ettiler.



                Ayrıca Tıbbi Papatya, Altınotu, Karabaşotu, Adaçayı, Melisa ve Aynisefa’nın da bölgemizde yetişebilen, katma değeri çok yüksek olan ve yüksek gelir getiren ürünler olduğunu aktardılar.
                Bir kere ek, 15 yıl ürün al
                Lavanta bitkisinin her açıdan çok avantajlı ve geri dönüşü yüksek ürün olduğunu anlatan Orman Mühendisi Şenol Büyükişcan, “Lavanta bitkisi en verimsiz topraklarda sulu tarıma ihtiyaç duyulmadan üretimi yapılabilen bir bitkidir. Lavantayı bir kere diktikten sonra 15 yıl ürün alabiliyorsunuz ve lavantanın en asgari üretimde dönüme 800 ila 4000 lira gelir sağladığı bilinmektedir. Edirne Araştırma Enstitüsü yaptığı lavanta hasadında dekara 11 litre lavanta yağı elde etmiştir ve bu yağı litresi 120 Euro’dan Bulgaristan’a satmıştır” dedi.
                Bulgaristan’da çok yaygın
                Ürün çeşitliliğinin az, sulu tarım imkânlarının da kısıtlı olduğu Muratlı’da lavanta yetiştiriciliğinin çok önemli bir şans olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Talip Çorbacı, “Bölgemizde her geçen yıl nehir yataklarında, göletlerde ve yer altı kaynaklarında su azalıyor. Buna ek olarak bölgemizde sulu tarım da yok denecek kadar az. Mısır ve çeltik üretiminin azaldığı Trakyamızda bugüne kadar buğday, ayçiçeği ve kanola ekildiğini ve genellikle birim alandan az gelir elde edildiğini biliyoruz. Bu tablo bizleri alternatif ürün aramaya sevk etti. Yaptığımız araştırmalarda özellikle de Bulgaristan ve Fransa’dan edindiğimiz bilgilerde; yağlık lavanta ve gül ihracatının ülke ihracatının yüzde 30’una denk geldiğini öğrendik. Hemen yanı başımızda sınır komşumuz Bulgaristan’da yapılan bu üretim ve ihracat bizlerin de bu alana yönelmesine neden oldu” diye konuştu.
tasarım59 reklam paketi
                Muratlı ve civar toprakların, tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek için son derece elverişli olduğunu aktaran Çorbacı, çiftçilerin kurtuluş kapısı olarak lavanta bitkisini işaret etti.
                Beraberinde ekoturizm beklentisi
                Alternatif ürün lavantanın Muratlı için bir şans olduğunun altını çizen Trakya Herbal sahiplerinden Ertuğ Görkem Varol ise, “Ekonomik değeriyle ön plana çıkan lavanta tarlaları, bir yandan da eşsiz manzarasıyla doğal fotoğraf stüdyosunu andırırken, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Evlenen genç çiftler fotoğraf çekimi için lavanta tarlalarını tercih ederken, turistler de eşsiz manzarayı görmek ve fotoğraflamak için bölgemize gelebilecekler” sözcüklerine yer verdi.
                Çalışmaların startı verildi
                Kasım ayında 25 dönüm çiçeklik ve 20 dönüm de yağlık lavantayı ve ayrıca 12 dönüm tıbbi papatyayı kendi tarlalarında tesis ettiklerini anlatan Ziraat Mühendisi Talip Çorbacı, “İlk verimlerimizi bu yıl alacağız. Lavanta ve diğer bitkiler, -25 derece sıcaklıklara kadar dayanabiliyor. Bu saydığımız tıbbi ve aromatik bitkiler, Trakya’nın toprağına da iklimine de uygun ve sorunsuz üretilebilir. Çıkan yağ, çiçek ve diğer hammaddelerin de satışının kolay olması bu bitkilerin tarımını daha da cazip hale getiriyor. Milli ilaç yapımının konuşulduğu bugünlerde, hammadde ihtiyacının da bu bitkilerden sağlanacak olması aslında bu bitkilerin ülke ekonomisi için çok önemli bir yer tuttuğunun bir göstergesidir. 2020 yılında Bulgaristan ve Fransa’dan getirdiğimiz fideleri çiftçilere ulaştırmayı ve yeni bir gelir kapısı için gerek fide ve tohum satışında, gerekse danışmanlığının verilmesinde önemli bir rol oynamayı hedeflemekteyiz” ifadelerini kaydetti.

Yayınlanma Tarihi : 16/1/2020 00:59
Okunma Sayısı : 6839

Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar