Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı 80. Yılında
            Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80. yılı kutlandı. CHP Kadın Kolları basın açıklaması düzenledi.
            CHP Muratlı ilçe binasında günün anlam ve önemine dair açıklama yapan Kadın Kolları Başkanı Fatma Ürtekin; “Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet döneminin yeni Türkiye’sini inşa etmek için bir dizi devrimler yaparken, yıllardır ezilen, erkeğinin yanında hiçbir sosyal, siyasi hakka sahip olmayan Türk kadınının ekonomik ve sosyal hayata adapte olabilmesi için kadınları da düşünmüş, onların toplumda ezilmeden kendi ayakları üzerinde duracak ekonomik ve sosyal imkanlara sahip olması için gereken düzenlemeleri yapmıştır. 1930 yılında belediye seçimlerine katılma ve 1933 yılında muhtar ve ihtiyar heyetine seçilebilme hakkına sahip olurken, 5 Aralık 1934’te anayasada yapılan değişikliklerle Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır” şeklinde konuştu.
            Bu hakkın veriliş konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına verilen bu hakkı ve yetkisini layık olarak kullanmasını söylediğini hatırlatan Başkan Ürtekin; “Acaba Türk kadını 80 yıl önce kendisine verilen bu hak ve yetkiyi layıkıyla kullanabilmiş midir? Ne yazık ki hayır. Yapılan araştırmalar Türk kadınının ailesinin seçme kararı aldığı kişiyi seçmek zorunda kaldığını, kendisinin seçme hakkını ise kullanamadığını göstermektedir. Nitekim son seçimlerde kadın milletvekili sayısına baktığımızda, meclisin sadece % 9’unu teşkil eden 78 milletvekili sayısı ile Türkiye dünya ülkelerinin çok gerisindedir. Oysa ki dünya kadın hareketlerini incelediğimizde birçok uygar kabul edilen Avrupa ülkesi kararının, Türkiye’den çok sonra seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu görüyoruz. Örnek olarak; Fransa 1944, İsviçre 1971’dir” açıklamasında bulundu.
            18’inci yüzyılda başlayan kadın hareketinin uzun ve zorlu mücadeleler sonucunda gerçekleştiğinin altını çizen Ürtekin; “Eski Türk devletlerinde siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda daima erkeğinin yanında olan Türk kadını, ne yazık ki Osmanlı Devleti döneminde ikinci sınıf insan konumuna itilmiş; evlenme, boşanma ve miras hukuklarında söz hakkını kaybetmiştir. Devlet memuru olmayan kadının adli mercilerde şahitliğinin bile tam sayılmaması mizah konusu olmuştur. Çağdaş, demokratik ve laik bir toplumu hedefleyen başta Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, kadınların insan haklarından eşit olarak yararlanması için gerekli düzenlemeleri yapmış ve Türk kadını dünya kadınlarından çok önce bu haklara sahip olmuştur” diye konuştu.

            Cumhuriyet Halk Partili kadınlar olarak Atatürk’ün verdiği tüm haklara sahip çıktıklarını belirten Fatma Ürtekin; “Kadınımız neden siyasi ve sosyal hakları tam olarak kullanamamaktadır? Hiçbir Türk kadını 2-3 eş olmak istemez. Hiçbir Türk kadını erkeklerden bir adım geri kalmak istemez. Hiçbir Türk kadını bakamayacağı çocukları doğurmak istemez. Hiçbir Türk kadını ailesi, vatanı söz konusu ise evinde oturup beklemez. Bizler Cumhuriyet Halk Partili kadınlar olarak, Atatürk’ün bize verdiği tüm haklarımıza 21’inci yüzyılda sahip çıkıyoruz. Yurdumuzun bütünlüğü, halkımızın refahı için ülkemizi yönetmeye her zaman hazırız. 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 80. yılı tüm kadınlarımıza kutlu olsun. Bu önemli günde davetimize geldiğiniz için teşekkür ederim” diyerek konuşmasını bitirdi.
Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar