Hata cihazları yaktı iddiası!

            Muratlı’nın Fatih Mahallesi’nde elektrik işletmesi tarafından yeni yapıldığı öne sürülen elektrik tellerinin birbirine değmesi neticesinde birçok evin elektronik eşyası kullanılamaz hale geldi.



            Masrafımız giderilsin!
            İddiaya göre; bir anda evlerindeki elektronik eşyalardan kombilere ve hatta kapı ziline kadar tüm elektrikle çalışan aletlerinin bozulduğunu dile getiren bazı Fatih Mahallesi sakinleri, “Biraz bakıp araştırınca, TREDAŞ’ın yeni yaptığı elektrik tellerinin hatalı olduğunu ve tellerin birbirine değmesi sonucu çatur çutur sesler geldiğini gördük. Durumu hemen TREDAŞ’a bildirdik. Onlar da gelip arızayı giderdiler ama olan bizim elektronik eşyalarımıza oldu. Bizim mağduriyetimizi kim giderecek?” diye konuştu. Bazı vatandaşlar ise, TREDAŞ’a resmi dilekçe ile başvuracaklarını söyledi.
            Tüm zararınızı karşılatabilirsiniz!
            Elektrik kesintileri ve ani voltaj değişimleri nedeniyle bozulan beyaz eşya ve elektronik eşyalar tüketicinin tepkisine sebep olurken, önceden haber vermeksizin sık sık elektrikleri kesilen abonelerin büyük maddi zarara uğradıklarını ve buna rağmen hiçbir hak iddia edemediklerini aktaran uzmanlar ise, “Oysa abonelerin, buzdolabında zarara uğrayan gıdaların bedeline kadar elektrik dağıtım şirketlerinden talep etme hakkı var. Elektrik abonelerine kaliteli, sürekli ve kesintisiz hizmet sunulabilmesi için 8 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre dağıtım şirketleri, programlı kesintiler kesintinin başlangıç ve sona erme zamanını 48 saat öncesinden, tüketicilere bilgilendirmekle yükümlüdür” dedi.
            Tutanak tutarak zararınızı alın!
            Böylesi durumlardatutanak tutulması gerektiğini anımsatan uzmanlar, “Önceden bildirilmeden ortaya çıkan elektik kesintileri yüzünden zarara uğrayan tüketicilerin bu zararlarını makul şekilde kanıtlamaları halinde dağıtım şirketlerinden tahsil edebilmeleri mümkündür. Bu bağlamda elektrik kesintisi olan yerlerdeki tüketiciler öncelikle kendileri tedbir olarak elektrikli cihazları kapatmalı, ancak meskende bulunmama ve benzeri sebeplerle cihazlarının elektrik bağlantısını kesemeyen aboneler kesintisi nedeniyle ortaya çıkan zarar ve ziyanlarını mutlaka derhal dağıtım şirketine e-posta, faks, taahhütlü mektup vb yazılı yöntemlerle bildirmeli ve mümkünse tanıklarla birlikte elektrik işinden anlayan bir uzmanın da imzalayacağı bir tespit tutanağı düzenlemelidirler. Elektrik dağıtım şirketi makul sürede gereken tespiti yaptırmak zorundadır. Zararı tazmin edilmeyen tüketiciler buzdolabında bozulan gıdaların bedelleri de dâhil olmak üzere, arızalanan elektrikli ve elektronik cihazlarının onarım veya yenisinin bedelini firmadan talep etmelerine rağmen olumlu sonuç alamazlarsa, 3 bin TL’ye kadar zararları için ikamet ettikleri yerde bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmak suretiyle haklarını arayabilirler. Tüketicinin zararı 3 bin liranın üzerinde ise en yakın Tüketici Mahkemesi’nde, Tüketici Mahkemesi olmayan yerlerde Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görev yapacak Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmalıdır” diyerek uyardı.

Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar