Ergene taştı, hasatta muhakkak bakılmalı

Ergene taştı, hasatta muhakkak bakılmalı
                Muratlı’da yağışlarda kirliliği ile bilinen Ergene Nehri’nin taşması neticesinde sular altında kalan bazı tarım arazileri için ‘Hasatta bakılmalı’ mesajı verildi.



                Muratlı Hizmet - Ergene Nehri’nin doğduğu yerde tertemiz olduğunu ve Tekirdağ'ın Muratlı, Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinden geçerken buralarda bulunan sanayi kuruluşlarının sanayi atıklarıyla nehre aşırı derecede yüklendiğini söyleyen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta; “Ergene sanayi atıklarıyla, ağır metaller de dâhil olmak üzere aşırı derecede tekstil kimyasalları ve deri üretiminden dönen atıklarla yüklenir ve öyle bir hale gelir ki; İpsala'nın hemen kuzeyinde Meriç'te, Ergene birbirine karışmaz bile su kirliliğinden dolayı. Şimdi bu nehir taştı. Bu nehir bir kere nehir mi hala? Yoksa kollektör mü? Ona çok net bir yanıt vermemiz lazım. Bence Ergene artık bir nehir değil, bir kollektör yani bir artık su toplayıcısıdır. Şimdi ne oldu? Bir de üstüne üstlük şimdi bu nehir Uzunköprü'de taştı. Son aldığım bilgilere göre yaklaşık olarak bu taşkından etkilenen saha 150 bin dekar civarında. Şimdi bu sahada iki tür ürün var, bir buğday ve kanola var ekilmiş, bir de nadaslar var ekilecek. Yani yazlık ayçiçeği, kavun, karpuz, sebze gibi ekimi bekleyen yaklaşık 1-1,5 ay sonra ekilecek alanlar var. Bu taşkın ile bu ovadaki bitkiler sudan zarar gördü. Ekilmiş olanlar buğday ve kanola felaket durumda. Neden? Çünkü siz eğer arazide bir bitki varsa ve bu bitkide oluşan bu tür taşkın ve aşırı yağışlar nedeniyle oluşan aşırı suyu 48 saatte araziden uzaklaştıramazsanız kök çürümesi başlar bitki yok olur. Bu kesin, bekliyoruz bunu” sözcüklerini kullandı.
tasarım59 reklam paketi
                Ergene’nin taşması neticesinde ekili alanların aşırı derecede zarar görmüş olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Halim Orta, ürünlerin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
                Tarım arazilerini sular altında bırakan Ergene’nin suyundaki esas sıkıntının ağır metaller olduğuna vurgu yapan Orta, “Şimdi ne mi olacak? Bu bitkilerde toksik etki yaratacak ve birçok bitkide insanın yiyebileceği kısımlara geçerek zarar verip vermeyeceği mutlaka yetkililer tarafından kontrol edilmesi lazım. Hasat dönemlerinde bu ürünleri takip edilmesi lazım ama esas bu ağır metallerin yıkanabilmesi, yüzeyden uzaklaştırılabilmesi için yeteri kadar yağış lazım. Bu yıkanan sular mutlaka ve mutlaka yeraltı sularına da intibak edecek. Yeraltı sularına ulaşacak. Biliyorsunuz Trakya’da çok ağırlıklı olarak hala içme ve kullanma suyu yeraltından sağlıyoruz, o noktaya dikkat etmek lazım” dedi.
Yayınlanma Tarihi : 9/2/2021 15:23
Okunma Sayısı : 3965

Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar