Dikkatleri Ergene'ye çekti

Dikkatleri Ergene
                Daha önce Muratlı’dan kirliliği ile bilinen Ergene Nehri’ne olta atarak gündem olan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, eyleminin üzerinden yıllar geçmesine rağmen bir türlü temizlenemeyen Ergene’yi işaret ederek; “2019 yılında sözde burada balık tutacaktık. Renk simsiyah, hala simsiyah. Yani yapılan bir şey yok” dedi.



                Muratlı Hizmet - Muratlı temaslarında Ergene Nehri kıyısına inen CHP Tekirdağ Milletvekili Ziraat Yüksek Mühendisi İlhami Özcan Aygun; “2019 yılında sözde burada balık tutacaktık. Renk simsiyah, hala simsiyah. Yani yapılan bir şey yok. Yapılan tek var. Harcanan kaynaklarımız var. Harcanan kaynak ötesinde bir şey yok ve ağır metaller şu anda tüm Ergene’de akıyor. Yazıktır, günahtır” diye konuştu.
tasarım59 reklam paketi
                Ergene’nin öncelere nazaran daha da kirli akmayı sürdürdüğünü dile getiren CHP’li Aygun; “2011 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından Şafak Harekatı ile başlatılan Ergene temizliği, hala da aynı şekilde. İlk günden daha da beter durumda devam ediyor. Hatta 2020 yılı 13 Kasım’da da Tekirdağ’daki Namık Kemal Stadı’nda yapılan AK Parti İl Kongresi’ne de Ergene’deki hemşerimize bağlanarak; ‘Ergene temizlendi mi?’ diye sordu oradaki vatandaşlarımıza. Oradakiler de ‘Ergene şırıl şırıl, bembeyaz, parlak akıyor’ dediler. İşte görüntü bu. Yıl 2022 tam 10,5 yıl geçmiş, maalesef Ergene hala da temizlenemedi. Ağır metallerle buradan Uzunköprü’ye, Ege’ye yakıyor. Ama bir de Ergene’nin derin deşarjı projemiz vardı. Sözde 2021 yılında tamamen bitecekti. Bütün Çerkezköy’deki OSB, Ergene’deki OSB’ler oraya bağlanacaktı. Ama onların da inşaatları hala bitmedi” şeklinde konuştu.
                Fabrikalardan arıtılan suların Marmara’ya derin deşarjı ile Marmara Denizi’nin de kirleneceğini savunan Aygun, “Şu anda sadece deri OSB’den günlük 10 bin metreküp civarında su arıtılmış halde Marmara’ya basılıyor. Ben orada da şüpheliyim. Çünkü müsilaj komisyonunu dile getirildi. Derin deşarj sistemiyle Marmara’yı da yok edeceğimiz, orada net olarak ifade edildi. Yani derin deşarj sistemi arıtmalarla çözüm değil. Onun için tekrar bu arıtmalara geri dönülüp o suyun bu kanal üzerinden arıtılmış halde verilmesi gerekiyor. Çünkü renk ve tuzluluğu çözemiyoruz. Bunu çözemediğiniz sürece işte yine laktonlar üst düzeye çıkmaya başladı. Yerin altına inmişlerdi Marmara Denizi’nde. Şimdi üste çıktı ve yavaş yavaş alanı kaplamaya başladı. Hani eylem planı vardı. Eylem planıyla beraber Marmara kurtulacaktı. Ergene kurtulacaktı. Ne Marmara kurtuldu, ne Ergene kurtuldu” dedi.
                Yapılan bir şeyin olmamasına rağmen sadece kaynakların harcandığını ifade eden İlhami Özcan Aygun, “2019 yılında sözde burada balık tutacaktık. Biz o dönem de geldik. Temsili olarak balık tuttuk burada ama balık yerine ayakkabı çıkmıştı. Başka şeyler çıkmıştı, şişeler çıkmıştı. Renk simsiyah, hala simsiyah. Yani yapılan bir şey yok. Yapılan tek bir şey var; harcanan kaynaklarımız var. Harcanan kaynak ötesinde bir şey yok ve ağır metaller şu anda tüm Ergene’de akıyor. Yazıktır, günahtır. Ardından paraya yazık. Emeğe yazık ve en önemlisi de kanserden kaybettiğimiz insanlarımıza yazık. Ergene’nin civarında yaşayan vatandaşlarımız kanserden ölüyorlar. Türkiye’deki kanser ölümlerinin en fazlası Trakya’da. Bunun müsebbibi de Ergene Nehri ve bir an evvel bu Ergene’nin arıtılması gerekiyor. Çözüm, Millet İttifakı’nın iktidarında; buna çözüm olacağız. Hep beraber, bunu birlikte göreceğiz” ifadelerini kaydetti.
Yayınlanma Tarihi : 30/4/2022 15:57
Okunma Sayısı : 2337

Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar