CHP’li kadınlar, önemli günleri unutmuyor
            Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muratlı İlçe Kadın Kolları Teşkilatı, toplumun her kesimindeki kadınları ilgilendiren özel günleri kaçırmıyor ve gerçekleştirdiği basın açıklamaları vb etkinlikler ile unutturmuyor.

            Son olarak, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması’nın yıldönümü nedeniyle parti binasında bir basın açıklaması yapan Cumhuriyetçi kadınlar, “1926 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, köy heyetine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birisidir” dedi.
            Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında 1926-1934 arasında gerçekleştirilen Atatürk devrimlerinin bir kısmının; kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette eşit haklara sahip olmasını hedeflediğini belirten CHP Muratlı Kadın Kolları Başkanı Kıymet Onur, “Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti’nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce ülkemizde gerçekleşti. Fransa ve İtalya’da kadınlara 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Atatürk’ün girişimiyle kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak, 1930’da belediye seçimlerinde seçme, 1933’te çıkarılan Köy Kanunu’yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934’te anayasada yapılan bir değişiklik ile de milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır” diye konuştu.

            Eski Türk devletlerinde kadınların aile hayatında, mirasta ve devlet yönetiminde hak sahibi olduklarını hatırlatan Onur, “Osmanlı Devleti’nde ise İslamiyet’in de etkisiyle kadınlar birçok sosyal, kültürel ve siyasi haktan mahrumdu. Örneğin; nüfus sayımında toplama dahil edilmiyorlardı, aile hayatında haremlik-selamlık vardı, yüzlerini peçe ile örtmek kanunlar nedeniyle zaruriydi, evlenme, boşanma ve miras işlerinde ikinci plandaydılar ve devlet memuru olamıyorlardı. Çağdaş, demokratik ve laik bir toplumu hedefleyen başta Mustafa Kemal Atatürk döneminin hükümetleri ve TBMM, kadınların insan haklarından eşit olarak yararlanması için gerekli düzenlemeleri yapmışlardır. Yıl 1934, aylardan Aralık, günlerden aydınlık bir Çarşamba. Yollarını kar kapatmış memleketimin. Kadınlara bahar açmış bir 5 Aralık sabahı. Kapılarını demokrasiye aralık bırakmış kadınların. ‘Kadınsız meclis olmaz’ diyenlerin sabahı. O gün karlı bir 5 Aralık 1934, kadınların baharı. Artık mecliste topuk sesleri duyulacak, dört bir yana haber salın. Emineler, Haticeler Ankara’ya yolculuk var, kuşanın. Çabucak yaptı yolculuk planını 18 kadın. 18 kadın girecek meclis kapısından. Yıl 1935, ey ahali uyanın. Bursa’dan Şekibe kadın, Erzurum’dan Nakiye, Sivas’tan Sabiha kadın, Ankara’ya yürüyor bakın. Bakın da ‘Kadını hor görenler’ utanın. Onlar, Atatürk yürekli kadınlar. Mertebesi yüksek, alçak gönüllü kadınlar. Onlar ekmeğini Ankara’nın suyuna katık edecek. Emeğini halkın meclisine serecek kadınlar. Onlar oy kullanacak, hayata yön verecek, hem seçer hem seçilir cinsten kadınlar. İşte geldik o günlerden bugünlere, kadına alın yazısı olmuş sanki, yine mücadele yine mücadele. Kadın; 12’yi vurduğunda saat külkedisine dönüşmesin diye, ayak numarasından değil haksızlığa ayaklanışından tanınsın diye, saçlarımızı kulelerden sarkıtmayacağız birileri tırmansın diye direndik, direneceğiz. Ananı da al git diyenlere, teröre, töreye, şiddete karşı pes etmek yok. Sana namus sözü, sana kadın sözü Atatürk. Mecliste çoğalacak, gururla ant içeceğiz. Bu kadınlar devrimlerine kurban Atatürk, açtığın yoldan dönmeyeceğiz. CHP Kadın Kolları olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün biz kadınlara kazandırdığı bu haklardan dolayı minnet duyuyoruz. Rahat uyu Atam, Türk kadını her zaman senin gösterdiğin aydınlık yoldan yürüyecek, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni yaşatacaktır. Ne Mutlu Türküm Diyene!” diyerek sözlerini bitirdi.
Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar