Ayçiçeğinde % 70 verim düşüklüğü bekleniyor

Ayçiçeğinde % 70 verim düşüklüğü bekleniyor
                Trakya’da son 40 yılın en kurak dönemi yaşanırken, ayçiçeği tarlalarında % 70 oranında verim düşüklüğü öngörülüyor.



                Sadece 50 santimde kaldı!
                Türkiye’yi etkisi altına alan kuraklık ve sıcak hava etkisi nedeniyle Tekirdağ ve Trakya’da bulunan ayçiçeği tarlalarında verim düşüklüğü yaşanması bekleniyor. Ayçiçeklerin bu dönemler 1 metre 30 santimi geçmesi gerekirken, 50 cm’de kaldığını aktaran TRAKTOD (Trakya Tohumcular Derneği) Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk; bu yıl Trakya’daki ayçiçeği tarlalarından % 70 oranında verim düşüklüğü olabileceğini söyledi.
tasarım59 reklam paketi
                “Beklenmedik şeyler yaşıyoruz”
                Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Toruk; “Yaklaşık son 40 yılın kış kurağını yaşadık. Neredeyse Şubat ayının sonuna kadar hiç yağış yağmadı, yağmadığından dolayı beklenmedik şeyler yaşıyoruz. Buğdayda özellikle verim düşüklüğü oldu, ancak Mart-Nisan Ayının yağışlı geçmesinden dolayı tarla hazırlığımızın biraz geç olması, ayçiçeğinin biraz geç ekilmesi yağış olduktan sonra bizim ayçiçeğindeki beklentimiz artmıştı. Ancak görüyoruz ki havaların çok sıcak gitmesi ile Trakya’da çok büyük sorunumuz var yani gerçekten son dönemlerde gündem olmaya başladı. Ayçiçeği ile ilgili Trakya’nın her iline gittiğimizde ayçiçekleri, tarlada da gördüğünüz gibi çok kısa kaldı. Bazı yerlerde neredeyse biçim yapılmayacak şekilde kuraklığın belirtileri gözüküyor. Tabii buna önlem almak gerekiyor, bu önlemlerden bir tanesi artık biliyorsunuz dünyada iklim döngüleri var; el ninoya giriyoruz. Bu da kuraklığın daha da devam edeceği demek. Bunu göz önüne alarak ekim zamanının ona göre ayarlanması, biz tohumcular olarak Trakya Tarımsal Araştırma Enstitümüz ile ortak çalışmalarda kuraklığa daha dayanıklı çeşitler elde etmeye çalışıyoruz” sözcüklerini kaydetti.
                Kuraklığa dikkat çekti! Dayanıklı çeşitlere ihtiyaç var
                Trakya’da sıcaklıkların önümüzdeki yıllarda da bu seviyelerde gideceğini anlatan TRAKTOD Başkanı İbrahim Toruk; uzun vadeli çalışmalar yaparak kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ortaya çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.
                Toruk; “Firmaların çalışmaları tamamen kuraklıkla ilgili ancak sene seneye uymuyor. Bir bakıyorsunuz zamansız yağışlar, zamansız ısı değişiklikleri oluyor. Aslında bizim bölgemiz hem ayçiçeğinde, hem diğer ürünlerde gece gündüz ısı farkının da çok zarar yaptığını düşünüyoruz; o nedenle tamamen bilimsel olarak çalışmaların yaygınlaştırılması, bu konuda çeşitlerin geliştirilmesi ve ekim deseninin ona göre ayarlanması gerekiyor. Tabii uzun çalışmalar gerektiriyor, firmaların özel sektörün ve kamunun yatırım yapması gerekiyor ancak, biz bu tip tavsiyeleri orta vadede söyleyebiliyoruz. Şu anda yapılması gereken çiftçiyi mağdur etmemek. Trakya bölgesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin neredeyse % 35 ayçiçeğinin ekildiği ve yetiştiği bir bölge. Sulama yapılmadan ekiliyor bölgemizde, yazlık ürün olarak. Ancak bu sene kaybımız çok büyük. Bu sene yetkililerin hemen bu işe dâhil olması, çiftçiyi mağdur etmeyecek önlemler alınması gerekiyor. Duyuyoruz, takip de ediyoruz. Bölgedeki siyasetçilerimiz, parti gözetmeden STK’larımız buna bir çözüm bulmaya çalışıyorlar. Ayçiçeğinde bir afet bölgesi talebi var, biz de katılıyoruz dernek ve tohum firmaları olarak... Bu kısa vadede çözüm olacak, uzun vadede de bunun çalışması yapılması gerekiyor. Bunun çalışmasını tohumcular olarak biz yapıyoruz” dedi.
                % 70 düşüş öngörülüyor!
                Bu yıl Trakya’da ciddi oranda verim düşüklüğü olacağını aktaran İbrahim Toruk; “Türkiye genelinde ayçiçeği verim ortalamamız 270 kilolar civarında, bölgemizde de 220 kilolarda. 270 kilo olmasının nedeni de Anadolu’da yapılan üretimlerde sulu yapılması. Biz tamamen kuru şartlarda üretim yaparız. 214 kilo verim ortalamamız bu sene bence neredeyse % 70 gibi bir düşüş yaşayacağız. Bu da hem ülkemizin petrolden sonra en çok para harcadığı yağ bitkileri ile ilgili ithalatımızı arttıracaktır. Verim düşüklüğü gerçekten büyük yara açacak Türk yağ bitkileri üreticilerine. Dediğimiz gibi, yöneticilerimizin buna destek olması gerekiyor. Biz bölgeyi gezdiğimizde Trakya’nın her bölgesine gidip çeşitleri kontrol ediyoruz. % 70 bir verim düşüklüğü bekliyoruz” sözcüklerine yer verdi.
Yayınlanma Tarihi : 2/8/2023 17:56
Okunma Sayısı : 2389

Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar