Herkese merhaba. Başlıktaki cümleyi birçoğumuz birilerinden mutlaka duymuşuzdur. Hatta bu cümleyi kullananlardan bile olabilirsiniz. Ne yaptıysanız ne denediyseniz bir türlü kilo verememiş ya da verdiğiniz kiloları geri almış olabilirsiniz. Geçmişteki başarısızlıklarınızı unutun! Nerede, neyi yanlış yaptığınızı değerlendirin ve nasıl düzeltebileceğinize odaklanın. Gelin hep birlikte bu konuya bir göz atalım.
Kilo verebilmeniz için matematiksel olarak harcadığınız enerjinin besinlerle aldığınız enerjiden fazla olması gerekir. Bireyin enerji ihtiyacı yaşına, kilosuna, cinsiyetine ve fiziksel aktivitesine göre değişiklik gösterir. Bireyin enerji gereksinimi saptandıktan sonra diyet örüntüsü oluşturulur. Yani diyet kişiye özeldir. Bireyin kan değerleri, çalışma hayatı, kullandığı ilaçlar, uyku düzeni, hastalık durumu değerlendirilerek diyet planlaması yapılır. Bu nedenle bu konuda genelleme yapmak doğru değildir.Örneğin akşam altıdan sonra bir şey yemezseniz kilo verirsiniz mantığı da doğru değildir.Gece vardiyalı çalışan bir birey daha geç saatlerde bile öğün yapabilir.Doğru olan uyumadan dört saat önce ana öğün, iki saat önce de ara öğün yapmış olmaktır. Bu da kişinin uyku saatlerine ve sosyal hayatına göre değişir.
Vücudumuzun her besin grubuna belirli oranlarda ihtiyacı vardır. ‘Ekmeği kestim kilo verdim ‘yanlış bir uygulamadır. Vücudunuzun belirli miktarda ekmek ve ekmek yerine geçen besinlere de ihtiyacı vardır. Aç kalarak kilo veremezsiniz! Verseniz dahi yüksek ihtimalle geri alırsınız. Yemek yemek insanı mutlu eden bir eylemdir; doyarak zayıflamak varken kim aç kalmak ister ki? Diyette önemli olan sürdürülebilirliktir.
Diyet; yaptım bitti ya da şunu yersem diyetim bozulur mu gibi bir durum değildir. Diyet yaşam tarzı değişikliğidir. Diyet denge işidir. Hangi besin grubundan ne kadar tüketmeniz gerektiğini bilmeli ve beslenmenizi fiziksel aktivite ile desteklemelisiniz. Bu noktada porsiyon kontrolü de oldukça önemli!
Diyet; yaptım bitti ya da şunu yersem diyetim bozulur mu gibi bir durum değildir. Diyet yaşam tarzı değişikliğidir. Diyet denge işidir. Hangi besin grubundan ne kadar tüketmeniz gerektiğini bilmeli ve beslenmenizi fiziksel aktivite ile desteklemelisiniz. Bu noktada porsiyon kontrolü de oldukça önemli!
Mucizevi bir besin aramayın! Her besininin içeriği birbirinden farklı ve doğru tüketildiğinde her biri vücudumuz için ayrı birer mucize. Şu besin yağ yaktırıyor, şu besin zayıflatıyor algısı bilimsel olarak doğru değil. Mantık en başta da belirttiğim gibi çok basit! Aldığınız kaloriden fazlasını harcadığınızda kilo vermeye başlarsınız. Bu dönemde doğru bir diyet planlaması ile bazı besinler metabolizmanızı hızlandırarak sürece katkı sağlar.
Sağlığınızı tehlikeye atmayın! Günümüzde ne yazık ki doğru ya da yanlış beslenme hakkında herkesin bir fikri var. Bu da yoğun bir bilgi kirliliğine zemin hazırlıyor ve insanların doğru bilgiye ulaşmasını engelliyor. Zayıflama çayları, zayıflama hapları, mucizevi besinler ve bitkiler… Bunlara itimat etmeyin! Bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa bu alanda eğitim almış diyetisyenler ile ilerleyin. Kendinize ve başarabileceğinize inanın! Ertelemeyin ve sağlığınız için harekete geçin! Size özel bir beslenme planı ile aç kalmadan, doyarak ve mutlu bir şekilde hedefinize ulaşacağınızı göreceksiniz. Sağlıkla kalın.
Diyetisyen Süheyla TEKİN
MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?
Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
Günlük Kurlar