Herkese merhaba. Metabolizma vücudumuzdaki yapım ve yıkım olaylarının tamamını ifade eder. Metabolizmamız çevresel ve biyolojik birçok faktörün etkisi altındadır. Bazı insanlar metabolizmasının yavaş olduğunu ne yaparsa yapsın bir türlü kilo veremediğini düşünür. Bu insanlar genelde diyet geçmişi olan bireylerdir. Geçmişte yaptığınız yanlış diyet uygulamaları kilo verme sürecinizi olumsuz etkileyebilir, işler daha yavaş ilerleyebilir. Çok düşük enerjili diyetler, düzensiz kilo değişimleri(kilo verme ve fazlasıyla geri alma gibi),uyku düzensizlikleri, stres metabolizmanızı olumsuz yönde etkiler. Sizin yaptığınız yanlış uygulamalar dışında vücudunuz yolunda gitmeyen bir şeylerin sinyalini de veriyor olabilir. İnsülin direnci, tiroit problemleri, kadınlarda PCOS(Polikistik Over Sendromu), hormonal bozukluklar ; demir eksikliği, D vitamini eksikliği gibi vitamin-mineral eksiklikleri sıkça karşılaştığımız durumlardır. Böyle durumlarda hekiminizin önerdiği tedaviyi mutlaka uygulamalı ve diyetisyeniniz ile size özgü bir beslenme programı ile ilerlemelisiniz. Yani kısacası vücudunuzu en iyi şekilde tanımalı ve onu dinlemelisiniz. Sağlığınızla ilgili herhangi bir sorunda altta yatan nedenleri araştırmalı ve alanında uzman kişiler ile çözüm bulmalısınız.
Bu kısa açıklamadan sonra sıkça aldığım bir soruyu cevaplamak istiyorum. ‘Metabolizmamı nasıl hızlandırabilirim?’ Şimdi sizlere birkaç önerim var:
1-SU
Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması su ile sağlanır. Metabolizmamızın birçok faaliyeti gerçekleştirmek için suya ihtiyacı vardır. Günlük 2.5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Su en iyi içecektir. Su tüketirken vücudunuza çalış sinyali veririsiniz. Su tüketiminde zorlanıyorsanız çubuk tarçın, nane, limon ya da tercih ettiğiniz herhangi bir meyveden bir parça ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
2-HAREKETİ ARTTIRIN!
Havaların soğumasıyla beraber görüyorum ki Muratlı Stadı’nda yapılan yürüyüşler azaldı. Fırsatınız oldukça ve sakin havalarda yürüyüşe devam etmenizi öneririm. Bunun dışında yürüyerek gidilecek yerlere araç kullanmadan giderek, asansör yerine merdivenleri kullanarak çok şey değiştirebilirsiniz!
3- YEŞİL ÇAY
Yeşil çay antioksidan içeriği ile birçok hastalığa karşı koruyucudur ve metabolizmamızı hızlandırma konusunda bize yardımcı olur. Yeşil çay tüketiminizi engelleyecek herhangi bir sağlık probleminiz yoksa (yüksek tansiyon hastaları dikkat!) günde 2 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz.
4-KAHVE
‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatrı var.’ Kahve sohbetlerimize, uykusuz sınav gecelerimize eşlik eder. Kahve içerdiği’ kafein’ ile metabolizmamızı hızlandırmaya yardımcı olur. Özellikle egzersizden önce tüketilen kahve metabolizmamızı hızlandırma konusunda oldukça başarılıdır. Tabii benim bahsettiğim kahve bol şekerli, bol kremalı kahveler değil! Kahve tüketiminizi engelleyecek herhangi bir sağlık probleminiz yoksa günde 2 fincan kahve tüketebilirsiniz.
5-BAHARATLARIN GÜCÜNDEN FAYDALANIN!
Benim favorim zerdeçal! Zerdeçal ‘kurkumin’ adlı bir madde içeriyor. Zerdeçal metabolizmamızı hızlandırırken bağışıklık sistemimize de katkıda bulunuyor. Yoğurdun içersine bir çay kaşığı zerdeçal ve bir çay kaşığı karabiber ekleyerek tüketebilirsiniz. Havaların soğumasıyla birlikte çorbalar sofralarda yerini almaya başladı. Çorbalarınızı baharatlar ile zenginleştirebilirsiniz. Zerdeçal özellikle mercimek çorbasına çok yakışıyor. Mide- bağırsak rahatsızlıkları olanlar baharat tüketimi konusunda dikkatli olmalı!
6- DİYET LİFİ
Sağlıklı bir bireyin günlük diyet posası alımının 25-30 gram olması önerilmektedir. Yulaf, tam buğday/tam tahıl ekmek, meyve, sebze diyet lifi bakımından zengindir. Diyet lifi sindirimi düzenler, kolon kanserinden korunmada etkilidir. Uzun süre tokluk sağlar.
7-AÇ KALMAYIN!
Besinleri tüketirken, çiğnerken ve sindirirken metabolizmamıza çalış sinyali veriyoruz. Günlük enerji ihtiyacımıza göre karbonhidrattan, proteinden ve yağdan gereksinmemiz kadar alarak 3 ana öğün en az 1 ara öğün yapmakta fayda var.
Bütün bunların yanı sıra en önemlisi sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve alışkanlık haline getirmektir. Diyet kişiye özeldir. Sağlıkla kalın.
Diyetisyen Süheyla TEKİN
Diyetisyen Süheyla TEKİN
MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?
Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
Günlük Kurlar