Büyük deprem Tekirdağ'da olacak

Büyük deprem Tekirdağ
                Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Tekirdağlıları korkuttu. Marmara Bölgesi’nde büyük depremin Tekirdağ’da olacağını savundu.



                Muratlı Hizmet - Marmara Ereğlisi Belediyesi’nin ‘Deprem Her An Kapımızda’ konulu panelinde konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye’nin deprem açısından en güvenli illerinin Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ’ın kuzey bölgeleri olduğunu söyledi.
tasarım59 reklam paketi
                Trakya’da deprem açısından en güvensiz ve imara açılmaması gereken bölgelerin de yine Tekirdağ’da Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi ilçesi, Mürefte ve Şarköy ilçesi olduğunu, kıyılarının yapılaşmaya açılmaması gerektiğini vurguladı, buna engel olunamadığını da dile getirdi.
                Kuzey Anadolu kırığının davranışının kişilikli olduğunu, doğudan başlayıp batıya doğru adım adım gittiğini kaydeden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Sonuçta İzmit 1999 depreminin olacağını biz jeofizik mühendisleri ilk kez 1982 yılında söyledik. 1982 yılında algoritmamı uyguladığım zaman, 1994’ten sonra her an deprem olabilir demiştim. Tabi bunu çoğunuz anımsamıyordu, çünkü o zaman için deprem konuları bu kadar ilgi çekmiyordu. Sonra 5 yıl gecikmeyle 1999 depremi gümbür gümbür geldi ve 17 bin 800 kişiyi kaybettik. 7,5 büyüklüğündeki bu depremde boşalan enerji 130 atom bombasının gücüne eş değerdeydi” diye konuştu.
                Sözlerine devam eden Ercan, “Marmara Ereğlisi’nin önünde olacak deprem hem Tekirdağ, Çanakkale, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, hem de Kocaeli’nin depremidir. Nasıl onların depremi bizi etkilediyse, bizim depremimiz de buraları etkileyecektir. Demek ki bu hazırlık sadece Tekirdağ’da değil, bu saydığım illerin tamamında yapılmalıdır. Çünkü Marmara’da bugüne kadar yapmış olduğum araştırmada; Marmara Depremleri bir bütün davranışı içinde oluyorlar. Depremin bir yasası vardır ve bu yasa der ki; ‘Bir yerde 7 büyüklüğünde bir deprem olduysa, gelecekte de aynı yerde aynı büyüklükte bir deprem olacaktır.’ Demek ki tarihini bilmeyen, tarihini yaşar” şeklinde konuştu.
                Marmara’daki depremi ölçerleriyle nerenin gergin olup olmadığını bildiklerini anlatan Prof. Dr. Ercan; “Buna göre, Büyükçekmece’nin batısından Şarköy’e kadar yüksek gerginlik yaşanıyor. Demek ki bu gerginliğin bulunduğu toprağın bir kısmı Silivri’den başlıyor, yani İstanbul’un batısından başlıyor ama büyük bölümü Tekirdağ ilinde bulunuyor. Buna göre Tekirdağ ilini deprem bekliyor diyoruz. Bu depremin olacağı yer ise, bu arı kovanının en yoğun olduğu yer Marmara Ereğlisi’nin önü oluyor. Arzu ederseniz dışarıya çıkarız, sizlere depremin tam nerede olacağını da gösterebilirim. Sadece Marmara Ereğlisi depremi olmayacak. Bütün Trakya bölgesinin depremi olacak. Nasıl kırılacak bu deprem derseniz; doğu-batı doğrultusunda kırılacak. Bir deprem olduğu zaman hem doğu-batı doğrultusunda kırılacak, hem de Trakya kırığını oynatarak; tam bu Marmara Ereğlisi’nde bulunan dolum tesislerinin altından geçerek Çorlu’ya doğru gidecek. Çorlu’yu da çok etkileyeceğini de söyleyeyim, Lüleburgaz, Babaeski üzerinden Edirne’ye kadar etki yaratacak. Yani bu deprem sadece Marmara Ereğlisi depremi olmayacak, bütün Trakya’nın ve Marmara bölgesinin depremi olacaktır” sözcüklerine yer verdi.
                Tekirdağ depreminden söz edilmediğini anımsatan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Hiçkimse Tekirdağ depreminden söz etmiyor, herkes İstanbul diyor. Oysaki büyük deprem Tekirdağ’da olacak. Marmara Ereğlisi’nin beklediği depremin yıkım kuvveti de 9 olacaktır. Eğer Marmara Ereğlisi’nde enkaz altında insan aramak istemiyor, can kaybı yaşamak istemiyorsanız; o kıyı şeridindeki yapıların hepsinin yıkılması gerekiyor. Siz yıkmazsanız, deprem hepsini yıkacak bu yapıların. İnsanlar önce malım dememeli, önce canım demeli. Bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti’nde depremden ölmesinin maliyeti 1 milyon 250 bin dolardır. Peki, bir kişinin depremde ölmemesi için yapılması gereken kişi başı yatırımın miktarı ne kadardır, biliyor musunuz? Sadece 5 bin dolardır” dedi.
                2045 yılından önce büyük deprem olmayacağı söylemini yineleyen Prof. Dr. Ercan, bölgede olan depremlerden bahsederek; “Marmara Ereğlisi depremi, İstanbul’da olacak olan depremin 6 katından daha fazla olacak. İstanbul’da beklenen depremde açığa çıkacak güç 4,3 atom bombası gücünde olacak. Ama Marmara Ereğlisi’nde olacak depremde açığa çıkacak güç 24 atom bombasına eş değer olacaktır ama biz bunu can kayıpsız da atlatabiliriz” ifadelerini kaydetti.
Yayınlanma Tarihi : 19/11/2020 13:24
Okunma Sayısı : 6786

Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar