Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm imkânlarıyla Hastanesi, Doktoru, Hemşiresi, Sağlık Çalışanı, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve hatta ve hatta BAKAN’I ile sahada 24 saat aşı olmak konusunda tüm imkânları ayağımıza sermiş iken, neyi aşamıyoruz? Niye aşı olmaktan kaçınıyor ve çeşitli senaryolar üretip, akıl oyunları filan yapıp zihnimizi kirletip, sağlığımızı tehlikeye atıyoruz?
tasarım59 reklam paketi
                Kovid’den korunmak için aşı olmak zorundayız. Çünkü mevcut gelişmeler de bilimsel veriler de şu bilgiyi net ve açık olarak doğruluyor; YA AŞI OLACAĞIZ, YA KOVID... Nedenine gelince...
                Aşıdan sonraki yolculuk belli: Lenfositlerimiz bol bol antikor üretecek. Lenfositlerimiz ise virüsün bütün kodlarını belleğine kaydedecek. Neticede muhtemel bir bulaşla yapacağımız savaşı biz değil, virüs kaybedecek. Aşılanmaz da Kovid’e yakalanırsak eğer, sonrası bir hayli endişe verici...
                Kovid-19’u evde geçirmek de var, hastaneye yatmak zorunda kalmakta… Hastaneye yatınca da durum her an değişebiliyor. Eğer orta ağırlıkta bir Kovid-19 geçiriyorsanız, en azından ortalama 10 gün bir odada tek başınıza kalmaya razı olmanız gerekiyor. Eğer şansınız yaver gitmez de Kovid’iniz iyice ağırlaşırsa, işin ucunda yoğun bakıma nakledilmek de var. Allah korusun, sürecini sıradan yoğun bakımla atlatamamak, entübe edilmek hatta suni akciğer cihazına bağlanmak riski de unutulmamalı...
                Kısacası konu endişe olduğunda aşıdan değil, Kovid’den endişe etmenizde fayda var. Lütfen aşıdan değil, Kovid’den korkun. Aşılara güvenin ve kişisel tercih haline getirmeyin, toplumsal hareket olarak kabul edin mesela. Özellikle sosyal medya, aşı söz konusu olduğunda ifademi hoş görün ama tam bir çöplük haline gelmiş durumda. Bilen de, bilmeyen de, aklına gelen her fikri ve kanıtlanmamış her bilgiyi ‘Sosyal Medya Otoyolu’na bırakıveriyor. O otoyolda herhangi bir trafik polisi falan da yok. Neticede o yol, yol olmaktan çıkıp çöplük haline geliyor. Kafalar karışıyor, endişeler büyüyor. Peki, bakın uzmanlar bu konuda ne diyor? Araştırdınız mı? Bilim adamları, uzmanlar, profesörler nasıl bir öneride bulunuyor? Buyurun sizin için göz attım, paylaşayım…
                ‘Bisikleti tercih edin’
                Düzenli egzersiz alışkanlığının bizi daha sağlıklı ve daha güçlü yaptığı, özellikle de yaşlanmanın kırılgan etkilerine karşı dirençli kıldığı kesindir. Farklı egzersiz seçimleri içinde son yıllarda özellikle bisiklet tercihi öne çıkıyor.
                2017 yılında yapılan bir çalışma, düzenli bisiklet kullanan yaşlı bisikletçilerin timuslarının en az gençlerinki kadar T hücresi ürettiğini göstermiş. Aynı çalışmada, düzenli bisiklet kullanımının kas kütlesi ve dayanıklılığını yaşlanmanın etkilerinden koruyabileceği de anlaşılmış. Bir iyi haber de şu; aynı çalışmada düzenli bisiklet egzersizi alışkanlığının erkeklerde testosteron seviyelerini yükselttiği görülmüştür diyor efendim uzmanlar, bilim adamları…
                Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’ndan üst üste aşı çağrıları geliyor. Yerli aşı son noktaya geldi. Ekim ayında piyasada olacak. Bırakalım artık bu güç gösterisini, zekâ matematiğini… Dünyayı etkisi altına alan bu hastalığa hep birlikte savaş açalım, açalım ki; bizim için iki yıldır perişan olan sağlık çalışanlarına az da olsa yardımcı olalım. Ailesini, eşini, çocuklarını aylarca görmeden nöbetten nöbete koşan gönül elçilerine ve son olarak aşı olmayanlar için yeni kısıtlamaların yolda olduğu bilgisini de paylaşmak isterim. Sağlığımız için devletin aldığı tüm rolü can-ı gönülden destekliyorum. Tekrardan hastalığı atlatan, yakalanıp yoğun bakımda haftalarca kalan tüm hastalara Rabbim şifa versin. Bu yolda hayatını kaybedenlerin de mekanları cennet olsun. Rabbim tez zamanda bu illetten bizleri, sevdiklerimizi korusun, kollasın inşallah.
                Bir başka yazı dizisinde buluşmak dileğiyle,
                Şimdilik hoşça kalın,
                Daha da önemlisi sağlıklı kalın;
                Hayırlı cumalar dilerim, duâ ile…


 

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar