88. yılında ilk günkü heyecanla

88. yılında ilk günkü heyecanla
                Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Muratlı’ya gelişinin 88. yıldönümü münasebetiyle kutlama programı gerçekleştirildi.



tasarım59 reklam paketi
                Muratlı Hizmet - Tarihi Muratlı Atatürk Evi bahçesinde toplanan protokol üyeleri ve vatandaşlar, büste çiçek bıraktı. Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Araştırmacı Yazar Adem Turnacı, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
                Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kısa selamlamalar şeklinde de olsa toplamda 3 kez Muratlı’ya geldiğine dikkat çekilirken; ilk gelişinin 26.11.1926’da Alpullu Şeker Fabrikası’nın açılışına giderken, ikinci gelişinin 21.12.1930’da Edirne’ye giderken, üçüncü gelişinin ise 03.06.1936’da şu anki tarihi Muratlı Atatürk Evi ziyareti şeklinde olduğu belirtildi. Atatürk’ün o tarihte Trakya Bölge Valisi olan Kazım Dirik Paşa’nın göçmen konut yapımı için gelen malzemeleri çaldığı şeklinde çıkartılan dedikoduları yerinde incelemek üzere Muratlı’ya geldiği anımsatıldı.
                Atatürk’ün yaptığı görüşmelerde iddia edildiği gibi bir yolsuzluğun yaşanmadığını tespit ettiği, yolsuzluk incelemeleri için geldiği Muratlı’da şu anki tarihi Atatürk Evi’nde bir ailenin misafiri olduğu, ailenin iki kızından Rejvan isimli kızının Atatürk’e kahve ikram ettiği, kahvesini içen Atatürk’ün ise Rejvan’a “Yaz kızım” diyerek; “Ey bahtlı göçmen unutma 3 Haziran’ı, konuk oldum evinize sevgi sundum hepinize” sözcüklerini sarf ettiği anlatıldı.
                Atatürk Evi’ni gezen protokol üyeleri ve vatandaşlar, Atatürk’ün Muratlı’ya gelişine şahitlik eden ve o dönem ilkokul birinci sınıf öğrencisi olan Muazzez Arda ile görüştüler. Atatürk’ün Muratlı’ya gelişini anlatan Muazzez Arda; “Atatürk geldi, ben o zamanlar ilkokula gidiyordum. 1. sınıftım. O gün Haziran ayıydı ve okullar kapalıydı. O zamanlar hoparlör yoktu, davul çalarak kahyalar bağırırdı. Atatürk geldi, toplanın diye… Bütün öğretmenlerimiz bizi topladı. Biz de Hükümet binasının önüne geldik. Hükümetin önünden bütün erkanlar, çalışanlar çıktı. Bir beyaz trenle geldi Atatürk. Nutuklar okunarak karşılandı. Trakya bölgesinde yaşayan herkes geldi. Bütün köylerden, kasabalardan insanlar buradaydı. Hepimiz Atatürk’ü karşıladık. Çok kalabalıktı. Bizim için Atatürk’ün buraya gelmesi büyük bir onur. O kadar yerden sadece Muratlı’yı seçmiş” sözcüklerini kullandı.
                Önce Atatürk’ün gelişinden korktuklarını dile getiren Muazzez Arda, “Büyük adam geliyor denince korktuk. Bir de baktık ki o da bizim gibi insan. Çok beğendik, çiçekler verdik ona, o da bizim saçlarımızı okşadı. O kadar kalabalık talebe yoktu o zamanlar. Bir de okullar tatil olunca... Etraf kasaba ve köylerden geldiler. Çok kalabalıktı, her yer insan doluydu. Sonra trenden indi. Konuştuk, konuştular, geldi bu kapıdan girdi. Atatürk bu kapıdan eve girdi. Atatürk’ü bir daha görme şansım olmadı” şeklinde konuştu.


Yayınlanma Tarihi : 3/6/2024 11:43
Okunma Sayısı : 2736

Muratlı Nöbetçi Eczane

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar